2006-08-17

Diskcontroller - på riktigt

Jag kan inte begripa hur lite intresserade folk är av att få bra fart på diskarna i sina datorer.
Det köps en hejdundrans massa minne och apsnabba processorer än hit och än dit, men i stort sett ingen bryr sig om att få snurr på den absolut slöaste komponenten, som ju är diskarna.

Visst.. Det går att fuska lite med bra cache-inställningar, men det hjälper inte för att faktiskt få bra äkta prestanda fram och tillbaka på disk. För att fixa detta måste man ha MÅNGA diskar i någon vettig RAID-konfiguration. Att man då ofta får lite feltolerans på köpet gör ju ingenting heller.

SATA-controllers med stöd för ett par eller fler diskar är en bra början, och inte ens särskilt dyrt, men vill man ha bra fart på riktigt krävs mer. Mycket mer.

Areca har släppt en diskcontroller som är värd namnet. Flaggskeppet ARC-1280 stödjer 24 stycken SATA-diskar i RAID-nivåerna 0,1, 1E, 3, 5 och 6.

Sustained read/write (faktiskt oavsett RAID-nivå. Bra CPU på kortet.) ligger på runt 850MB/sek. Med lite flax och rätt grejor i cacheminnet (som för övrigt kan byggas ut till 2GB) är siffrorna för läs ca 1,6GB/sek, och skriv 1,3GB/sek.
Jämför det med vilken single-drive-konfiguration som helst, så inser man snart att EN disk är larvigt..


Mer info om de här gulliga korten finns här.

Inga kommentarer: