2008-06-04

Elmätare - Trevligt samtal

En säljkille på Aidon ringde precis och berättade att deras mätare utan vidare kan avläsas med andra moduler än just den otäcka störsändare som norskarna bygger.
Många nätbolag undviker tyvärr Powerlinelösningar då det har vissa negativa sidor. T ex är det svårt att mäta exakta tider för elavbrott, då mätarna inte kan nås, och elnätets beskaffenhet kan göra att det är svårt/dyrt att underhålla sådan lösning. All respekt för det, även om jag såklart föredrar trådbunden kommunikation framför radio.

GPRS funkar fint, men nätbolagen kanske drar sig lite för detta av kostnadsskäl, då det innebär abonnemangskostnader.

Varför ZigBee-modulerna inte kör på anvisad ZigBee-frekvens för Europa (868MHz) visste Aidonkillen inte. Det får norskarna eller Göteborg Energi tala om för mig. Dom har förresten inte hört av sig mer.

Nu till ämnet 'möjligt avtalsbrott'...

Avtalet med Göteborg Energi har ett par skrivningar som är intressanta i sammanhanget.
I allmänna avtalsvillkor för el till konsument finns det ett stycke som heter "3. Anläggningar" i vilket det finns ett par intressanta saker (rödmarkerat):

3.1 Parterna får inte använda sina anläggningar så att skada kan uppkomma på motpartens anläggningar, eller så att störningar kan uppstå i nätet eller för andra kunder.

3.4 Nätägaren har rätt att inom anslutningsfastigheten installera och bibehålla mätare jämte andra för kontroll av förbrukningen erforderliga apparater, här kallad mätanordningen. Plats för denna väljes av nätägaren efter samråd med kunden och skall upplåtas utan kostnad för nätägaren. Mätanordningen är nätägarens egendom eller upplåten till dennes förfogande och får hanteras endast av nätägaren eller någon som denne....

Vad 3.1 beträffar, så behöver man ju inte ha särskilt stor fantasi för att inse att en 2,4GHz-sändare i omedelbar närhet kan orsaka skada i min anläggning. Med anläggning måste ju här avses elnätet hos mig med de på elnätet anslutna elförbrukarna. Som till exempel mina prylar som pratar 2,4GHz..

När det gäller punkt 3.4, så är en ZigBee-sändare på 2,4GHz-bandet inte 'erforderlig', ty det går alldeles utmärkt att läsa av mätaren med GPRS, Powerline, ZigBee på 868MHz eller annan radiolösning på helt annan frekvens, helt oavsett vad Göteborg Energi valt för skitlösning. Faktiskt duger en helt vanlig display för att uppfylla kravet i avtalet, och display finns redan på plats. Fjärravläsning nämns inte med ett ord.

Pilutta dom, kan man säga!

Inga kommentarer: