2008-05-31

Våga vägra ZigBee

Vi har ju hört talas om att Göteborg Energi på grund av en ny lag måste byta ut alla elmätare.
Avsikten är att kunna fjärravläsa dessa, för att kunna debitera för faktiskt förbrukning istället för mer eller mindre dåliga gissningar. Så långt allt väl.
En massa information om när och hur bytet skall gå till droppar in lite då och då, men INTE NÅGONSTANS har det stått att tekniken för att överföra data inte är trådbunden utan trådlös.
Inte bara trådlös heller, utan det är mikrovågor, som alla är så rädda för, och till på köpet på 2,4GHz-bandet, så man kan gott räkna med störningar på trådlösa nät och annan utrustning på 2,4GHz (läs DECT-telefoner, audio/video-sändare, fjärrkontroller, etc)..

Alltså..: Det gapas och skriks när det planeras en mobilmast nånstans, för det är ju farligt, och om det inte är farligt så KAN det ju åtminstone vara farligt. Mobilmasten syns. Alltså finns den.

När Göteborg Energi i smyg smäller upp 270.000 mikrovågssändare (flest inne i lägenheter), då skriker ingen. Antagligen för att ingen vet, eftersom Göteborg Energi och deras underleverantör varit konsekvent tysta om saken. Det står inte ens ett minsta lilla ord om 'trådlöst' på energibolagets 'Frågor och Svar' om mätarbytet.

Jag kontaktade både Mätarspecialisterna (firman som faktiskt skall byta grejorna) och Göteborg Energi igår och sa åt dom att ge fan i mitt mätarskåp tills dom kommit på en annan lösning, och jag uppmanar varje annan läsare av denna blogg att göra detsamma, samt att berätta för alla andra vad det satans elbolaget håller på med.

De som redan fått mätaren bytt bör omedelbart begära att mätaren tas bort igen.

Jag är personligen inte ett dugg rädd för mikrovågor, men JAG skall bestämma vad för slags mikrovågor jag har här hemma. Inte Göteborg Energi.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så vad exakt ska du göra när någon kommer ut och ska byta din mätare? Slå honom?

Fredrik sa...

Nä. Inte slå.
Kanske fäkta med armar, argumentera vilt och möjligen ringa en polis.